Ce mistere ascunde Luna plină?

3 iulie 2012. A fost ziua, sau mai bine zis noaptea, lunii iulie 2012 în care Luna, satelitul natural al Pământului a fost 100% plină. Cu această ocazie, astăzi vom face o călătorie printre miturile Lunii pline. Ori de câte ori se întâmplă un fenomen straniu sau chiar un hazard natural, oamenii tind să zică “sigur a fost Lună plină!“.

Credințe despre Luna plină în folclor:

–          La lumina Lunii pline anumite persoane își schimbă forma, transformându-se în lupi. Aceste persoane sunt numite -vârcolaci-.

–          Dacă în aceeași lună apar 2 Luni Pline (așa cum va fi august 2012), în următoarea lună (septembrie 2012) vremea va fi aspră.

–          Femeile care stau în lumina Lunii pline sau se holbează la aceasta, vor rămâne însărcinate, dând naștere la un monstru.

–          Dacă ne căsătorim în timpul Lunii pline vom avea parte de mult noroc și bogăție.

–          Copii născuți într-o noapte cu Lună plină vor fi puternici.

–          Luna plină în noaptea de Crăciun aduce ghinion.

–          Luna plină afectează mările și oceanele, acestea având cele mai ridicate valuri. Astfel, se crede că și oamenii trebuie să fie influențați într-un anume mod.

–          Atunci când Luna plină se află la cea mai apropiată depărtare față de Pământ (Superluna), se întâmplă dezastre naturale. De exemplu, cutremurul urmat de tsunami din oceanul Indian din 2004 sau scufundarea Titanicului în oceanul Atlantic în 1912 sunt fenomene cauzate de această apariție.

Luna plină ne înnebunește

În trecut se credea că oamenii se transformă în vârcolaci la lumina Lunii pline. Astăzi, în secolul 21, oamenii nu mai cred în astfel de mituri supranaturale. În schimb, au creat mituri ce fac Luna răspunzătoare pentru problemele lor din viața de zi cu zi. Cuvântul ”lunatic”, ce înseamnă alienat (nebun), s-a format prin adăugarea sufixului ”tic” (ce înseamnă -îngrozit-) la rădăcina “luna“. De asemenea, mulți oameni, de diferite profesii (asistente, polițiști), ajung să ne spună la un moment dat că  se vor întâmpla lucruri neobișnuite în timpul nopților cu Lună plină.

Epuizări mintale, comportamente criminale sau alte anomalii se credeau a fi cauzate de Luna plină. Studiind posibilele efecte ale Lunii pline aspra oamenilor s-a ajuns la concluzia că afirmațiile negative dezvoltate în folclor despre Luna plină nu au nicio bază științifică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s