Boötes – mitologie

În mitologia greacă, există mai multe mituri în ceea ce privește originea constelației. De exemplu, ea este descrisă ca reprezentând un păstor ce ține doi câini în lesă (constelația Canes Venatici) și un băț în cealaltă mână. Urmărind altă poveste, aflăm că Boötes este un plugar ce își conduce boul în constelația Ursa Major, fiind urmat de cei doi câini ai săi – Asterion și Chara  (constelația Canes Venatici).

De asemenea, Boötes este asociat cu Arcas, fiul lui Zeus și Callisto (fiica regelui arcadian Lycaon, la care Zeus se ducea la masă). Arcas a fost crescut de Lycaon, cel care într-o zi l-a omorât numai ca să vadă dacă Zeus era într-adevăr zeul suprem și dacă și-ar putea mânca propriul fiu. Însă Zeus a prevăzut această intenție și s-a răzbunat pe regele arcadian, transformându-l în lup și ucigându-i fii prin trăsnete. Apoi, l-a readus pe Arcas la viață.  În această perioadă, Hera, vrând să-și pedepsească soțul (Zeus) pentru infidelitate, a transformat-o pe Callisto într-un urs. Peste mulți ani, Arcas fiind adult, a întâlnit-o pe Callisto în pădure, dar nu și-a recunoscut mama și a început să o urmărească. De frică să nu o omoare chiar fiul ei, Callipso s-a ascuns într-un templu, un loc sacru unde accesul era interzis, oricine intra acolo, risca să fie condamnat la moarte. Văzând această întâmplare, Zeus a vrut să evite o posibilă tragedie și i-a așezat pe ambii pe cer – Callipso ca fiind Ursa Major și Arcas sub forma constelației Boötes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O altă poveste ne spune că Boötes îl reprezintă pe Icarius, un om ce se ocupa cu creșterea strugurilor. Într-o zi, Icarius l-a invitat pe zeul roman Bacchus sau Dionis să îi vadă viile. Acea vizită l-a impresionat pe zeu și astfel, i-a spus lui Icarius rețeta  secretă de  producere a  vinului. Icarius a urmat rețeta primită și a reușit să producă vin, băutură ce i-a plăcut foarte mult. Apoi, el și-a chemat toți prietenii să o încerce. Însă, plăcundu-le prea mult, prietenii lui Icarius s-au trezit dimineața următoare cu mari dureri de cap și au crezut să Icarius a vrut să îi otrăvească. Astfel, ei au hotărât că prietenul lor merita o pedeapsă și l-au omorât pe Icarius pe când acesta dormea. Fiind foarte trist de moartea lui Icarius, Dionis l-a așezat  printre stele.

Într-un alt mit, Boötes este reprezentat de omul ce a inventat plugul. Datorită acestei invenții, se spune că Ceres, zeița agriculturii i-a cerul lui Jupiter să-l plaseze pe cer.

În Babilonul antic, constelația Boötes era cunoscută sub numele de SHU.PA și era asociată cu zeul Enil, liderul pantenonului babilonian și protectorul fermierilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s