Solaris

Eram bântuit de ideea că aveam o amintire greșită despre ea, dar cumva eu greșeam în legătură cu orice.”
Acest film rus clasic nu apare în această listă din cauza unei anumite știiințe pe care o proiectează, ci pentru proiectarea limitelor științei și înțelegerii umane.
Psihologul Chris Kelvin este trimis la o stație spațială ce orbitează o planetă misterioasă, numită Solaris, pentru a afla de ce echipajul acesteia nu mai răspunde mesajelor transmise de locuitorii Pământului. El îi descoperă pe membrii echipajului într-o stare de despresie emoțională, și foarte curând el însuși manifestă această stare. După ce adoarme în stație pentru prima dată, el se trezește ca să o găsească pe soția lui Rheya, care se sinucisese în urmă cu câțiva ani, stând lângă el.
Într-un anumit fel, al cărui motiv rămâne neclarificat, Solaris a adus-o înapoi pe Rheya, construind-o din memoriile soțului ei. Dar este această făptură Rheya cea adevărată sau este doar amintirea imperfectă a lui Chris, inchipuită prin ideile sale preconcepute și prin întelegerea sa limitată? Solaris este ea însăși o planetă inexplicabilă, creând forme geometrice bizare de-alungul suprafeței sale care ar putea sau nu fi în viață.

Autorul romanului original după care a fost realizat filmul, Stanislaw Lem, era convins că viața extraterestră ar fi atât de ciudată încât oamenii nu ar fi capabili să o înțeleagă. Filmul Solaris transmite cu acuratețe acest mesaj.
Deși este un psiholog antrenat și, în același timp, un om educat, Chris nu poate nici măcar să-și înțeleagă soția. Atunci, filmul întreabă – cum am putea noi înțelege o formă extraterestră cum este Solaris? Fără îndoială, devotații mecanicii cuantice și cei a problemei conștiinței vor simpatiza acest film.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s