Ursa Minor

În mitologia greacă, Zeus a fost ascuns la naştere de mânia tatălui său, Cronos, şi dus într-o peşteră pe insula Creta, unde a fost îngrijit de două nimfe, Adrasteia şi Ida. Drept mulţumire, Zeus le-a aşezat mai târziu pe cer, sub forma constelaţiilor Ursa Major şi Ursa Minor.

Ursa Minor include polul nord ceresc şi cea mai apropiată stea vizibilă cu ochiul liber, Polaris sau Alpha (α) Ursae Minoris, care este la mai puţin de un grad de polul nord ceresc. Distanţa dintre ele scade din cauza fenomenului de precesie (Pământul îşi schimbă direcţia axei sale de rotaţie, de-a lungul unui ciclu de 25 800 de ani datorită gravitaţiei Soarelui şi Lunii). Apropierea maximă a fost în 2010, fiind separate doar de aproximativ 0,5 grade.

Steaua principală a Ursei Minor compune o formă cunoscută drept Carul Mic, o rămăşiţă a marelui şi mult mai strălucitorului Car Mare din Ursa Major.

Polaris, Steaua Polară, este o supergigantă alb-crem şi cefeidă variabilă. Strălucirea ei se schimbă de la foarte palidă, la vizibilă cu ochiul liber. Cu un telescop, o stea de magnitudine 8 poate fi văzută în apropiere.

Cele două stele strălucitoare din Carul Mic, Gamma (γ) şi Eta (η) Ursae Minoris sunt cunoscute popular drept „Paznicii Polului”. Acestea sunt stele duble mari.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s