Cassiopeia

Image

Marea formă de W de pe cer, între Cepheus şi Perseus şi la nord de Andromeda, Cassiopeia este uşor de recunoscut. Cassiopeia este regina mitică a Ethiopiei, soţia lui Cepheus şi mama Andromedei. Fiind foarte vanitoasă, ea le-a mâniat pe Nereide, fiicele lui Poseidon, lăudându-se că  ea este mai frumoasă. Drept pedeapsă, Poseidon a trimis un monstru să-i distrugă regatul.

Gamma (γ)  Cassiopeiae este o stea fierbinte, care se roteşte repede şi aruncă ocazional jeturi de gaz de la ecuator, ceea ce provoacă schimbări neprevăzute de strălucire. Astfel, are magnitudini cuprinse  între 3,0 şi 1,6, dar, de obicei are magnitudinea 1,6.

O stea cu un ciclu mult mai previzibil este Rho (ϱ) Cassiopeiae, o supergigantă alb-gălbuie, extrem de luminoasă, care fluctuează între magnitudinile 4 şi 6, o dată la fiecare 10 sau 11 luni. Se află la 10 000 de ani-lumină distanţă, o distanţă excepţional de mare pentru o stea vizibilă cu ochiul liber.

Eta (η) Cassiopeiae este o pereche stelară frumoasă, compusă dintr-o stea galbenă şi una roşie. Acestea au magnitudini de 3,5 şi 7,5 şi se pot vedea printr-un telescop mic.

Cassiopeia conţine un număr de roiuri deschise, care se află în zona de acoperire a instrumentelor de observare de mici dimensiuni. Cele mai importante dintre ele sunt M52, aflată lângă graniţa cu Cepheus şi vizibilă cu un binoclu, M103, un grup mic, aplatizat, vizibil printr-un telescop mic şi NGC 663, un roi mai mare, observabil cu binoclul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s