Pitice maro descoperite în apropierea Sistemui Solar

Cercetătorii de la Institutul pentru Astrofizică Leibniz din Germania au observat folosind datele satelitului WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), aparţinând NASA, că două obiecte cosmice apar diferit – ca o puternică strălucire în infraroşu, dar aproape invizibile în planul optic.

Ceea ce i-a surprins a fost viteza cu care ambele obiecte se deplasau pe cer. Astfel, astronomii au mers mai departe, comparând culorile şi magnitudinile celor două cu celelalte obiecte din jur. Folosind telescopul din Arizona (Large Binocular Telescope), ei au putut determina că obiectele sunt pitice maro reci, de tipul-T, aflate la 15-18 ani-lumină de Soare. Le-au numit WISE J0254+0223 şi WISE J1741+2553.

Piticele maro sunt des numite ‘stele eşuate’, pentru că ele nu au masă şi nici temperatură suficientă pentru a susţine fuziunea şi astfel emit doar o lumină palidă, care descreşte odată cu timpul.  Epsilon Indi Ba şi Bb sunt cele mai apropiate pitice brune, aflate la 12 ani-lumină de Soare şi descoperite tot de cei de la Leibniz. Temperatura piticelor brune este de aproximativ de 225° Celsius, în unele cazuri chiar atingând temperatura Pământului.

Căutarea acestor obiecte cosmice este în progres. Se intuieşte că numărul lor este mult mai mare decât cel dat de descoperirile de până acum. Unii oameni de ştiinţă susţin că în curând vor descoperi că Proxima Centauri nu este cea mai apropiată stea de Soare (4 ani-lumină), ci mai degrabă acest rol îl deţine o pitică maro, celebra Nemesis.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s