Relieful planetei Mercur

Întreaga suprafaţă vizibilă a lui Mercur este acoperită cu cratere de impact. Din cauza gravitaţiei (de două ori mai mare decât pe Lună), straturile de materie expulzate în urma impactului sunt groase şi se află la distanţe mici faţă de craterele din care au fost aruncate.

Craterele de impact au diferite dimensiuni, de la cratere mici şi concave, de forma unei cupe, până la un bazin cu diametrul egal cu un sfert de planetă.

Un bazin deosebit de impresionant este bazinul Caloris, care a fost provocat de un asteroid cu diametrul de 100 de km, acum 4 miliarde de ani.  După câteva minute de la formarea acestuia, undele de şoc cauzate de impact s-au focalizat pe partea opusă a planetei, provocând o ridicare masivă într-o zonă de 250000 de km2 şi apariţia unor creste. Aceste creste, cu înălţimi de până la 1.8 km şi lăţimi de 5-10 km sunt unice şi se află dispuse de la nord la sud pe toată suprafaţa lui Mercur.

Alte cratere de impact sunt Craterul Brahms, în vârstă de 3.5 miliarde de ani şi provocat de un asteroid cu diametrul de 97 km sau Craterul Bach, format acum 4 miliarde de ani de un asteroid cu un diametru de 214 km.

Printre cratere, se găsesc câmpii plate de lavă bazaltică solidificată şi culmi cu o înălţime de 1-3 km şi o lungime de până la 500 km.

În ultimul miliard de ani, impacturile au fost mult mai rare, vulcanismul a încetat şi suprafaţa planetei s-a schimbat puţin. Pe măsură ce Mercur s-a răcit, s-a contractat, diametrul scăzând cu 0.1%.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s