Formarea Sistemului Solar

Sistemul Solar s-a format într-o nebuloasă solară – un nor mare de gaz şi praf, acum 4.56 miliarde de ani.

Sub influenţa gravitaţiei, norul s-a prăbuşit şi a căpătat forma unui disc turtit cu o regiune centrală densă (protosoarele) şi regiuni periferice difuze (discul protoplanetar). Pe măsură ce se contracta, discul a început să se rotească mai repede, iar temperatura din regiunea centrală a crescut.

Instabilităţile din discul rotitor au dus la condensarea unor regiuni din interiorul lui, care au format mai multe inele de materie. În aceste inele s-au format s-au format foarte lent planetezimale (foto) cu diametrul de câţiva km – mari corpuri de rocă sau de rocă şi gheaţă. Acestea s-au format prin acreaţia unor particule mult mai mici. Datorită gravitaţiei, ele s-au atras şi s-au ciocnit, formând planete. În regiunea cea mai apropiată Soarelui, temperatura era foarte mare şi numai rocile şi metalele au putut rezista căldurii. Astfel, s-au format patru planete stâncoase – Mercur, Venus, Pământ, Marte. La început, toate aceste planete au fost în stare fluidă, mai apoi solidificându-se parţial.

 

În partea exterioară a discului, corpurile formate din planetezimale de rocă şi gheaţă au atras, datorită mărimii lor semnificative cantităţi mari de gaz în jurul lor. În acest mod s-au format planetele de gaz uriaşe – Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. La scurt timp, protosoarele a devenit o stea adevărată.

Multe din resturile de planetezimale au devenit comete şi asteroizi. Un exemplu este asteroidul Ida, aflat în imaginea de mai jos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s