Găuri Negre

O gaură neagră este o regiune sferică din Spaţiu care conţine, în centru, materie comprimată într-un punct cu densitate infinită, numit singularitate. În interiorul acestei regiuni din jurul singularităţii, atracţia gravitaţională este atât de mare, încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa.

Cum determinăm o gaură neagră?

Trebuie să observăm un disc de gaz şi praf care se roteşte în jurul găurii, aruncând jeturi fierbinţi de materie cu viteză foarte mare sau emiţând radiaţii (raze X) când materia care în gaură.

Există două tipuri principale de găuri negre :

supermasive – cu o masă echivalentă cu masele adunate a miliarde de sori. Se află în centrele celor mai multe galaxii. Deşi nu se ştie sigur, ar putea fi un produs secundar al procesului de formare al galaxiilor.

secundare – se formează din resturile stelelor supergigante colapsate în urma unei supernove şi ar putea fi răspândite în toate galaxiile.

În imagine, vedem cu ajutorul lui Hubble, centrul galaxiei NGC 4438 unde o bulă de gaz fierbinte enormă se ridică dintr-un disc de praf, care se roteşte în jurul găurii negre supermasive din centru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s