Stele

Lumina din Univers vine de  la stele, cele care generează energie prin fuziune nucleară. Dar  ce sunt stelele?

Stelele sunt obiecte cosmice care se formează prin condensarea aglomerărilor de gaz şi praf din nebuloase. În funcţie de masa lor iniţială, stelele au culoare, temperatură la suprafaţă, strălucire şi durată de viaţă diferite.

Stelele cu cele mai mari mase sunt numite gigante şi supergigante, fiind cele mai fierbinţi şi strălucitoare dar având o viaţă de numai  câteva milioane de ani. Un exemplu este Betelgeuse (Alpha Orion) , aflată la 425 ani-lumină de Terra, a 8-a stea ca strălucire de pe cerul nopţii.

Celelalte stele, cu mase mai mici, sunt cele mai numeroase. Acestea sunt mici, palide şi roşii, dar trăiesc miliarde de ani. Poartă denumirea de pitice roşii. Mai mici decât ele sunt doar piticele maro, care nu au masă şi nici temperatură suficientă pentru a susţine fuziunea şi astfel emit doar o lumină palidă.În imaginea de mai sus, punctul din dreapta este pitica maro Giliese 229b. Obiectul mai mare şi mai strălucitor este pitica roşie Giliese 229, în jurul căreia orbitează pitica maro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s