Mărimea Universului

Chiar dacă dimensiunile Pământului, care are un diametru de – 12760 km, sau a satelitului natural – Luna (diametrul orbitei parcurse de Lună in jurul Pământului ≈ 770000 km),  pot fi relativ uşor de imaginat, lucrurile se complică atunci când analizăm şi celelalte stele şi galaxii de care ne despart distanţe de miliarde de ori mai mari. De exemplu,  planeta pitică Pluto, considerată până nu demult cea de-a noua planetă a Sistemului nostru Solar, se afla la  5.9×10⁹ km de Soare. De aceea, cosmologii care studiază dimensiunea Universului folosesc modele matematice pentru a construi o imagine a dimensiunilor enorme ale Universului.

Dimensiunea exactă a Universului   ar putea    rămâne nedeterminată. Dar mereu va exista cineva ca să o studieze, atât timp cât va mai exista viaţă pe Pământ. Aceştia sunt cosmologii, mereu interesaţi să descopere ceva nou.

Să aruncăm o privire in afara Sistemului nostru Solar. Cel mai apropiat sistem stelar se află la 4.35 ani-lumină de Soare şi se numeşte α Centauri. Să ne îndepărtăm mai mult. Pe o distanţă de 20 ani-lumină de Soare, se găsesc 79 de sisteme stelare cu 106 stele. Printe ele se numără stelele binare –  două stele in acelaşi sistem (ex. Sirius – cea mai strălucitoare stea de pe cer), dar majoritatea celorlalte stele   sunt roşii, mici şi palide.

Calea Lactee, sau mai simplu, Galaxia, are un diametru de 100000 ani-lumină şi găzduieşte  200×10⁹ stele şi nori enormi de praf   si gaz. În nucleul central al Galaxiei se află o gaură neagră supermasivă, situată la         25000 ani-lumină de Terra, care are o greutate de de 3×10⁶×Ms (Masa Soarelui = 1,9891×1030 kg). Calea Lactee face parte dintr-un roi de galaxii numit Grupul Local, cu   diametrul de 10 milioane de ani-lumină. Din acest roi de galaxii, 46 la număr, Calea Lactee este a doua ca dimensiune, fiind întrecută doar de vecina ei, Andromeda, aflată la 2.65×10⁶ ani-lumină de Terra. Majoritatea celorlalte galaxii sunt mici (pitice).  Grupul local are un diametru de 10⁶ ani-lumină şi face parte din unul din milioanele de superroiuri de galaxii, separate de goluri mari.

Universul observabil este regiunea sferică din jurul Pământului, din care lumina a avut timp să ajungă la noi de la formarea Universului. Restul Universului se numeşte Orizont Cosmic. Lumina emisă de un obiect cosmic, care se află foarte aproape de orizontul   cosmic ajunge la Pământ dupa 13.7×10⁹ ani-lumină.

Grupul Local

Andromeda

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s