Un mic tur prin Univers

Planeta noastră, Pământul, este a treia planetă din Sistemul Solar. I se mai spune şi „planeta albastră”, singura pe care viaţa a putut să apară.  Probabil aceste lucruri se ştiau din şcoala generală. Dar v-aţi întebat vreodată ce se află in afara ei, in Sistemul Solar, in Calea Lactee sau chiar în întreg Universul? Vă propun să facem o escapadă prin Univers.

Soarele, cel care face posibilă viaţa pe Pământ, se află la 8 minute-lumină de Terra. Aţi observat că am introdus un termen nou”minut-lumină”. De obicei auziţi prin documentare cuvântul „an-lumină”. Dar ce este de fapt un an-lumină? Un an lumină este  distanţa parcursă de lumină într-un an, adică 9460×10⁹ km. Distanţa medie   dintre Soare şi Pământ este de 1,496×108  km. De aici rezultă că lumina ajunge de la Soare la Pământ în aproximativ 8 minute.

Petele solare sunt cele mai reci şi mai întunecate puncte de pe suprafaţa Soarelui, menţinute de câmpuri magnetice puternice. Unele pete solare sunt mai mari decat Terra. Numărul de pete solare variază in cicluri care durează 11 ani.

Dar celelalte planete?

pentru moment menţionez doar că Marte se afla la  4 minute-lumină de Terra, Saturn este la la  71 minute-lumină  de Terra, iar Jupiter  la  34 minute-lumină de Terra si are 63 de sateliţi, dintre care cel mai apropiat este Io.

Unde se formează planetele şi stelele în general?

Stelele se formează în nebuloase. De exemplu, Nebuloasa Orion, aflată  la  1500 ani-lumină de Terra, care este un nor de gaz şi praf strălucitor din Calea Lactee, unde iau naştere stele noi.

În încheiere, o să vă dau un nou număr. Însă, de această dată este un număr mare – 13.7 miliarde, mai exact este vorba de numărul 137, urmat de 8 zerouri. V-aţi dat seama ce este acest număr? El reprezintă vârsta Universului nostru, care se afla în continuă extindere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s